جوشکاری یکی از بهترین و در عین حال قدیمی ترین روش اتصال دو قطعه می باشد. این قطعات می تواند فلز یا غیر فلز باشد که به وسیله ذوب کردن محل اتصال به یکدیگر با فلزی دیگر یا بدون آن انجام می شود.
امروزه از انواع جوشکاری مدرن استفاده می شود که می توان به جوش زیر آب ، جوش لیزر و جوشکاری با برق و گاز اشاره کرد. آرگون یکی از انواع گاز جوشکاری است که در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع جوشکاری مدرن
انواع گوناگونی از جوشکاری مدرن می باشد که در موارد مختلفی استفاده می شود. امروزه با ابداع روش های مدرن می توان برحسب نوع قطعه بهترین روش را انتخاب کرد.
از انواع جوشکاری مدرن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
جوش قوس الکتریکی
جوشکاری قوسی یکی از روش های جوشکاری حالت جامع است. در این روش با استفاده از قوس الکتریکی که ایجاد کننده حرارت بالا است، جهت ذوب مصالح استفاده می شود.
-
جوشکاری نقطه ای
این روش، جوشکاری مقاومتی نیز گفته می شود. در جوشکاری نقطه ای از طریق جمع شدن فشار و گرما در یک نقطه، باعث جوش خوردن قطعات می شود. هنگامی که قطعه فلزی به نقطه ذوب برسد، حالت خمیری شکل گرفته و می توان با این نوع جوش به یکدیگر متصل شوند.
-
جوشکاری فلزات رنگی
فلزات رنگین به فلزاتی غیر از آهن گفته می شود. مانند مس، برنج، برنز و طلا که امکان جوش دادن تمام این فلزات وجود دارد اما باید مهارت، دقت و تمرکز کافی داشته باشید. با توجه به نوع فلز و ویژگی های آن و کاربرد اتصال ایجاد شده، باید بهترین روش انواع جوشکاری مدرن را انتخاب کنیم. به عنوان مثال امروزه جوشکاری مس با اینورتر انجام می شود.
-
جوشکاری در زیر آب
این نوع جوشکاری مدرن به علت تعمیرات سریع کشتی های جنگی ابداع شد. جوشکاری در زیر آب مانند جوشکاری برقی است که در هوا انجام می شود و تنها تفاوت آن به جای استفاده از هوا، مخلوط گازی شامل بخار آب و گازهای هیدروژن می باشد.
انواع فرآیندهای جوشکاری مدرن
جوشکاری مدرن از لحاظ فرآیندی و روش جوشکاری به دو دسته اصلی تقسیم می شود:
- جوشکاری ذوبی
- جوشکاری حالت جامد
۱-جوشکاری ذوبی
در این فرآیند اتصال فلزات با کمک ذوب انجام می شود. در این روش از طریق ذوب لبه یا سطح قطعات، اتصال انجام می شود. منبع انرژی در جوشکاری ذوبی می تواند الکتریکی یا شیمیایی باشد.
این فرآیندها جهت اتصال فلزات و حتی سرامیک و پلاستیک نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
از انواع جوشکاری ذوبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جوشکاری با گاز مانند آرگون
- جوشکاری زیر پودری
- جوشکاری پلاسمایی
- جوشکاری با کربن
- جوشکاری با لیزر
مزایا استفاده از جوشکاری ذوبی
از جمله مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیاز به دستگاه های خاص و بزرگ نیست و باعث شده حمل و نقل آن آسان باشد
- جهت اتصالات ضخیم با استفاده از جوشکاری چند لایه ای امکان پذیر است
- قطعات مختلف با طرح ها و موقعیت های گوناگون در این گروه جوشکاری امکان پذیر است
۲- جوشکاری حالت جامد
در این فرآیند از انواع جوشکاری مدرن، هیچ گونه ذوبی برعکس روش قبلی انجام نمی شود. جوشکاری جامد، با ایجاد حرارت یا فشار روی فلزات است که به حالت خمیری در می آید و سپس به هم متصل می شوند. این روش مخصوص فلزات نرم مانند نقره، آلیاژهای مسی و آلیاژهای آلومینیوم است.
از انواع جوشکاری حالت جامد موارد زیر می باشد:
- جوشکاری اصطکاکی
- جوشکاری مقاوتی
- جوشکاری نفوذی
- جوشکاری انفجاری
- جوشکاری سرد
- جوشکاری فراصوتی
- جوشکاری نورد
مزایای جوشکاری حالت جامد
می توان از مزایای این نوع جوشکاری به موارد زیر اشاره کرد:
- فلزات و قطعاتی که شباهتی به هم ندارند در این روش قابل اتصال به هم هستند
- خواص اولیه فلز یا قطعه حفظ می شود و هیچ گونه فرآیند لحیمی صورت نمی گیرد
- نیاز به نیروی انسانی نیست و معمولا به صورت اتوماتیک صورت می گیرد
- دارای صرفه اقتصادی برای تولید قطعات در تعداد زیاد است
انواع جوشکاری مدرن چه خطراتی دارد؟
با توجه به پیشرفت های امروزی و استفاده از انواع جوشکاری مدرن، خطرات نسبت به قدیم بسیار کاهش یافته است. اما در جوشکاری همیشه خطراتی دارد و نکات ایمنی باید حتما رعایت شود، از جمله استفاده از عینک و ماسک ایمنی و مراقبت از دستگاه در حین جوشکاری حائز اهمیت است.
در صورتی که جوشکار، نکات ایمنی در هنگام سیم کشی وسائل برقی که برای جوشکاری با برق استفاده می شود را رعایت نکند، خطر برق گرفتگی بسیار بالاست، از جمله خطرهای دیگر می توان به سوختگی و ورود اجسام خارجی به داخل چشم نام برد.
در آخر، انواع جوشکاری مدرن
جوشکاری یکی از قدیمی ترین و بهترین روش های اتصالات فلزات و غیر فلزات است. امروزه انواع روش های جوشکاری مدرن ابداع و بیشتر از روش های قدیمی مورد استفاده قرار می گیرد. از پرکاربرد ترین ها می توان به جوشکاری در زیر آب، جوش با لیزر، جوشکاری با برق و گاز اشاره کرد. روش های مدرن امروزی مزیت هایی همچون احتیاج نداشتن به دستگاه های خاص و بزرگ ، اتوماتیک شدن فرآیند جوشکاری و حفظ ظاهر قطعه را در بر دارد.
سوالات متداول
انواع جوشکاری مدرن چیست؟
امروزه از روش های مختلف و گوناگون برای متصل کردن قطعات فلزی و غیر فلزی ابداع شده است. از جمله این روش ها می توان به جوشکاری در زیر آب، جوشکاری لیزری اشاره کرد.
فرآیند های جوشکاری مدرن چیست؟
به طور کلی فرآیندهای جوشکاری به دو دسته تقسیم می شود. جوش کاری ذوبی که با ذوب قطعات به هم متصل می شود . جوشکاری حالت جامد که با استفاده از حرارت و فشار، اتصال دو قطعه را انجام می دهد.