تفاوت جوش آرگون و co2 چیست؟ امروزه روش های مختلفی برای جوشکاری در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در این بین، جوشکاری آرگون (TIG) و CO2 (MIG) از روش های رایج این عملیات در صنعت هستند. در هر دو روش اتصال قطعات فلزی با استفاده از قوس الکتریکی و گازی خنثی برای حفاظت از منطقه جوش انجام می شود؛ اما تفاوت هایی از نظر روند انجام عملیات، تجهیزات مورد نیاز، دقت و کیفیت نهایی و … در این دو روش وجود دارد.
برای دریافت یا سفارش خدمات جوش آرگون یا CO2 باید اطلاعات کاملی از تفاوت و ویژگی های هر یک از این روش ها داشته باشید. با بررسی سرعت، کیفیت، استحکام جوش و دیگر پارامترهای مورد نیاز در پروژه خود می توانید بهترین انتخاب را انجام دهید.
تفاوت جوش آرگون و co2
جوشکاری co2 چیست؟ جوش آرگون یعنی چه؟ قبل از بررسی تفاوت جوش CO2 و آرگون باید اطلاعات جامعی در پاسخ به این پرسش ها داشته باشید. هر دو فرایند روش های رایج جوشکاری با گاز برای اتصال ناحیه فلزات هستند. اما به لحاظ روش انجام عملیات و برخی پارامترهای تعریف شده در آن تفاوت هایی با هم دارند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
روش جوشکاری
بخش مهمی از تفاوت جوش آرگون و co2 به عملکرد متفاوت این دو روش مربوط می شود. جوش آرگون یا TIG یکی از روش های جوش ذوبی با استفاده از الکترود تنگستن و گرمای ناشی از قوس الکتریکی است. در این روش، از گاز آرگون برای محافظت از محل جوش استفاده می شود. الکترود مصرفی در روش جوش تیگ ذوب نمی شود. در نتیجه حرارت ایجاد شده قطعه کار ذوب و فرایند جوش کامل می شود.
در جوش CO2 یا MIG گاز محافظ محل جوش، دی اکسید کربن است. در این روش حرارت حاصل از دستگاه جوش، ضمن ذوب الکترود و فلزهای پایه، باعث اتصال آنها به یکدیگر می شود. این روش برای اتصال فلزات نیمه سخت، صفحات نازک فلزات و انواع مغناطیسی و غیر مغناطیسی این متریال کاربرد دارد. در این روش بر خلاف نوع قبل، با توجه به تغذیه دائم سیم جوش الکترود مصرفی تعویض نمی شود.
- در جوشکاری TIG از هر دو جریان مولد برق (AC و DC) می توان بهره برد. اما روش MIGفقط با استفاده از جریان MIG قابل انجام است.
- در جوشکاری میگ حتما باید از سیم جوش استفاده شود. در حالیکه، در روش جوشکاری تیگ استفاده از آن ضروری نیست.
- جوشکاری ارگون با تکنیک دقیق تری انجام می شود و در نهایت جوش تمیزتری ایجاد می کند. اما روش CO2 با کنترل و دقت کمتری انجام می شود. به همین ددلی برای افراد مبتدی روش مناسب تری است.
سرعت و ضخامت جوشکاری
سرعت و ضخامت جوش دی اکسید کربن از روش آرگون بیشتر است. با توجه به شارژ شدن اتومات سیم جوش فلزی با استفاده از تفنگ قرقره در جوش میگ، این روش سرعتی بیشتر از جوش تیگ دارد.
ضخامت جوش ایجاد شده در جوشکاری آرگون حداکثر ۵ میلی متر است؛ در حالیکه، این ویژگی در روش CO2 به ۴۰ میلی متر هم می رسد. با توجه به دقت و ظرافت بالاتر روش جوشکاری آرگون، این روش برای کارهای ظریف و هنری اولین انتخاب برای جوشکاران است. اما در کاربردهای سنگین، جوشکاری CO2 در اولویت قرار دارد.
کیفیت جوش
جوشکاری CO2 کیفیت جوش پایین تری دارد. به همین دلیل پس از اتمام عملیات، باید فرایند پرداخت روی قطعه کار انجام شود. در جوشکاری TIG (آرگون) با توجه به پاشش حداقلی مواد مذاب به قطعه کار، کمترین میزان عملیات اضافی مانند پاکسازی نیاز است.
تجهیزات جوشکاری
تفاوت جوش آرگون و co2 به تجهیزات مورد نیاز در این عملیات نیز مربوط می شود. در روش جوشکاری تیگ یا آرگون، وسایل مورد نیاز عبارتند از:
- دستگاه جوش اینورتر
- کپسول گاز آرگون
- منبع تغذیه
- الکترود تنگستن
- مشعل یا تورچ
- کابل های اتصال، شیلنگ و بست های گاز
- رگلاتورها
این تجهیزات در روش جوشکاری میگ یا CO2 به صورت زیر تعریف می شوند:
- سیم جوش
- کپسول گاز محافظ CO2
- تورچ
- دستگاه جوش
کاربرد
جوشکاری تیگ بهترین انتخاب برای همه کاربردهاست. این روش بهترین کیفیت اتصال را به ویژه در فلزات نازک ارائه می دهد. در حالیکه، جوشکاری میگ برای مجموعه متنوعی از فلزات با ضخامت های مختلف کاربرد دارد.
برای اتصال انواع فولاد، جوشکاری MIG بهترین تکنیک است. روش TIG برای جوشکاری یا اتصال ورق های فولادی ضخیم تر تکنیک مناسب تری معرفی می شود.
جوشکاری آرگون برای اتصالات انواع فلزات، لوله و مخارن کوچک بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. جوش CO2 برای لوله مخازن و سازه های فلزی عظیم کاربرد دارد.
هزینه انجام عملیات
آرگون گازی نایاب تر از دی اکسید کربن است که استخراج آن چندان ساده نیست. به همین دلیل، گازی گران تر از CO2 شناخته می شود. خلوص بالای این گاز از دیگر ویژگی هایی است که آن را گران معرفی می کند. در حالیکه CO2 به راحتی قابل استخراج و در دسترس است. از همین رو، هزینه عملیات جوشکاری آرگون از CO2 بیشتر است. با توجه به این ویژگی، جوش TIG برای کاربردهایی که کیفیت بالای جوش مورد نیاز است انتخاب بهتری معرفی می شود.
زمان مورد نیاز در جوشکاری
یکی دیگر از موارد تفاوت جوش آرگون و co2 به زمان مورد نیاز هر یک از این عملیات مربوط می شود. جوش تیگ به دلیل نیاز به دقت بیشتر در تنظیم کالیبراسیون تجهیزات، در زمانی طولانی تر انجام می شود. اما روش میگ سریع تر از تکنیک تیگ است. از این رو، سفارش خدمات جوش co2 یا انجام این روش برای تولیدات در حجم بالا انتخاب مناسب تری می باشد.
از طرف دیگر، زمان خنک شدن فلز جوش داده شده نیز در این دو روش با هم متفاوت است. در جوشکاری TIG بر خلاف روش MIG، به دلیل سرعت کندتر خنک شدن فلز، کمترین ترک خوردگی در متریال مشاهده می شود.
سایر تفاوت های جوش CO2 و آگون
- جوشکاری CO2 معمولا برای جوش های مداوم استفاده می شود؛ در حالی که از جوش آرگون برای جوش های نقطه ای و خاص استفاده می کنند.
- جوشکاری آرگون زیبایی ظاهری بیشتری داشته و از این نظر طرفداران بسیاری دارد.
- در جوشکاری CO2 از الکترود و سیم جوش استفاده می شود، در حالی که در جوشکاری آرگون هیچ تنگستنی مصرف نمی شود.
- در جوشکاری آرگون معمولا از هوای اطراف به عنوان محافظ استفاده می شود. اما این مورد در جوشکاری CO2 متفاوت بوده، زیرا در این روش از گازهای خنثی که با فلزات ترکیب نمی شوند به عنوان محافظ استفاده می گردد.
- از دیگر تفاوت های میان این دو نوع جوشکاری می توان به تنش سطحی آن ها اشاره کرد. تنش سطحی جوشکاری دی اکسید کربن کمتر از جوشکاری آرگون است.
- مضرات حاصل از گاز آرگون بر سلامت بدن انسان به مراتب بیشتر از CO2 است.
در پایان، جوشکاری TIG یا MIG؟ کدام بهتر است؟
با توجه آنچه درباره تفاوت جوش آرگون و co2 بیان شد نمی توان روشی را نسبت به دیگری برتری داد. با بررسی پارامترهای مختلفی چون جنس متریال، ضخامت و مقاومت آنها، استحکام مورد نیاز در پروژه و … می توانید تکنیک مورد نظر خود را برای دریافت یک خروجی ایده آل انتخاب کنید.
اگر در زمینه جوشکاری تازه وارد هستید می توانید از کارشناسان این حوزه مشاوره دریافت کنید. کارشناسان ما در خیام لیزر شما را در این مسیر راهنمایی خواهند کرد. در این مجموعه می توانید بهترین خدمات جوش CO2 و آرگون را دریافت کنید.
سوال متداول
تفاوت سرعت و ضخامت جوش آرگون و CO2 چیست؟
جوشکاری آرگون در مقایسه با دی اکسید کربن از سرعت و ضخامت جوش کمتری برخوردار است. جوش آرگون ضخامتی حداکثر ۵ میلی متر و co2 حداکثر ۴۰ میلی متر ایجاد می کند.
جوش MIG و TIG چه تفاوتی به لحاظ کاربرد در صنعت دارند؟
جوشکاری تیگ بهترین کیفیت اتصال را به ویژه در فلزات نازک ارائه می دهد. اما جوشکاری میگ برای مجموعه متنوعی از فلزات با ضخامت های مختلف کاربرد دارد. جوشکاری MIG بهترین انتخاب برای اتصال انواع فولاد است و روش TIG برای اتصال ورق های فولادی ضخیم تر انتخاب مناسب تری است.